środa, 1 czerwca 2011

Babcine kluski śląskie z gulaszem.


Kluski śląskie czy kluski z dziurką? Jak u Was się na nie mówi?
Kocham ten smak, kocham je w wykonaniu zarówno mojej babci, jak i mojej mamy. Powoli, powoli uczę się im dorównać. Oto przepis na klasyczne kluski śląskie, a poniżej - wspaniały gulasz do nich.




ziemniaki (dowolna ilość)
mąka ziemniaczana
jajko
sól

Ziemniaki gotuję* i odstawiam do wystudzenia. Gdy są już całkowicie zimne - mielę je przez maszynkę. Wkładam do głębokiej miski i ugniatam tak, by powierzchnia była równa. Następnie nożem dzielę całość na 4 równe części. Wyjmuję 1/4 ziemniaków i wsypuję do powstałej "dziury" mąkę ziemniaczaną tak, alby po lekkim ugnieceniu jej powierzchnia stanowiła gładką powierzchnię z resztą ziemniaków. Następnie dodaję wyjętą wcześniej ich część, jajko i szczyptę soli. Zagniatam wszystko aż do powstania jednolitej masy. Formuję z niej kuleczki, które potem spłaszczam między dłońmi i robię w każdej dziurkę za pomocą kostki na dłoni (można palcem, ale kostką wychodzą bardziej kształtne :)). Wrzucam na gotującą się wodę i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

Składniki i przepis na gulasz wieprzowy (na 4 porcje):

500g chudej karkówki
masło
mąka
liście laurowe
sól, pieprz

Karkówkę kroję na mniejsze kawałki i duszę pod przykryciem. Podlewam wodą, a gdy karkówka będzie uduszona - odkrywam patelnię i czekam aż woda wyparuje. Następnie dodaję masło (1-2 łyżki), a gdy się rozpuści - znów podlewam wodą. Wrzucam liście laurowe (ilość wedle uznania). Zagęszczam sos roztworem mąki i wody. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniam, takich klusek to już dawno nie jadłam! z gulaszem albo sosem grzybowym to najlepsze wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, na prawdę jak u babci - uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)