niedziela, 19 czerwca 2011
Babciny klasyk. Jarzynowa zupa-krem.
Taka prosta, taka banalna... ale smak nieziemski. Nie przepadam za zupami, wolę od razu przejść do drugiego dania. Ale przed tą chylę czoła, bo nie dość, że do ugotowania jej zawsze wszystkie składniki znajdę w lodówce, to jeszcze po zmiksowaniu jest niesamowicie pyszna.
Składniki:
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
4 średnie ziemniaki
ok. 200g kapusty
śmietana do zabielenia
1/3 szyjki z indyka
sól, pieprz, maggi
Warzywa kroję na kawałki i razem z szyjką (w całości) wrzucam do gotującej się wody. Gotuję wszystko przez ok. 30 minut, a w międzyczasie, gdy szyjka będzie ugotowana, wyjmuję ją na talerz, obieram samo mięso i wrzucam je z powrotem do zupy. Gdy jarzyny będą już miękkie, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję jeszcze 15-20 minut. Zabielam śmietaną i ...właściwie zupa jest już gotowa, ale ja ją jeszcze miksuję blenderem :). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zupy krem są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuń