poniedziałek, 20 czerwca 2011
A na śniadanie placuszki. I masło orzechowe.
Lubię pancakes i lubię masło orzechowe, więc te placuszki wręcz ubóstwiam. Są świetne, ale zbyt suche, jesli się ich niczym nie poleje. U mnie w tej roli świetnie sprawdza się miód, ale mam w planach kupno syrou klonowego. Jak smakuje syrop z agawy?
Składniki na jedną porcję:
1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
jajko
łyżka masła orzechowego
miód
W jednym naczyniu mieszam mąkę, proszek i sodę, a w drugim mleko i jajko. Płynne składniki przelewam do suchych i mieszam tak, aby powstała jednolita masa bez grudek. Dodaję masło orzechowe i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut, a po tym czasie smażę placuszki na (dobrze rozgrzanej!) suchej teflonowej patelni. Podaję polane miodem. Pycha!
źródło: punktransistor
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O dziewczyno ! Niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Dodaję do linków. Pozdrawiam :)
syrop z agawy smakuje jak bardzo delikatny miód :)
OdpowiedzUsuńPS.
nie wiem, czy mnie kojarzysz - ania1105 z ilewazy ;)
dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńw takim razie muszę się zaopatrzyć w ten syrop. Nie widziałam go w sklepach.. w jakich cenach on jest? Bardziej jak miód czy syrop klonowy? :)
aniu - kojarzę :)
Syropu klonowego nigdy nie próbowałam, ale syrop z agawy bardzo mi smakuje. Jest delikatny, dość słodki. Ja kupuję w realu za niecałe 14zł/250ml.
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że coś pomiędzy... nie umiem opisać, ale jest bardzo pyszny i ma niski ig ;)
OdpowiedzUsuńAnia
mam słabośc do masła orzechowego.. ;-)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że Ci smakowały :) lubię w plackach orzechowy posmak.
OdpowiedzUsuń