czwartek, 9 czerwca 2011
Zapieczona cynamonowa owsianka. Bajeczna.
Dzięki temu, że miałam dziś więcej czasu na przygotowanie śniadania, zrobiłam sobie zapiecznoną owsiankę. Na codzień od dłuższego czasu jem tradycyjne owsianki, ale ta jest wyjątkowa. Szczególnie na chłodniejszy poranek, jak dziś. Dlaczego? No cóż, najlepiej jeść na ciepło :).
Składniki na jedną porcję
(oczywiście można dowolnie modyfikować, ale ważne, by zachować proporcje):
3 łyżki płatków owsianych
łyżka otrąb
180 g serka wiejskiego
jabłko
garść migdałów
cynamon
Płatki gotuję na wodzie i czekam, aż napęcznieją. Obieram jabłko i trę całe na tarce o drobnych oczkach (na 'papkę') i mieszam z cynamonem. Migdały przekrajam na pół. Połowę napęczniałych płatków łączę z połową serka wiejskiego i dodaję do tego migdały. Wykładam wszystk do naczynia żaroodpornego w kolejności: połowę jabłek, serek z płatkami i migdałami, resztę jabłek, pozostałą część płatków i na koniec sam serek wiejski. Zapiekam w piekarniku pod przykryciem w temperaturze ok. 130°C, po 10 minutach zmniajszam do 110°C, a po kolejnych 10 minutach do 80°C. Na ostatnie 5-10 minut ściągam pokrywkę. W końcowej fazie można włączyć termoobieg.
Smacznego!
źródło: punktransistor
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fantastycznie ywglada taka owsianka :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj nie mam rano czasu zeby wyczarowywac takie cuda - i konczy sie na jogurcie.. .)
Świetny pomysł :) Na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńnat. - ja również zwykle nie mam czasu, dlatego z utęsknieniem czekam na dni wolne, kiedy mogę go więcej poświęcić na wyczarowanie czegoś pysznego. ;)
OdpowiedzUsuńDoctor - owszem, polecam. :)
niedługo muszę zrobić ją sobie jeszcze raz, tylko właśnie z migdałami :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo jest pyszna, dziękuję Ci za przepis :D
OdpowiedzUsuńa tak z ciekawości: zainspirowałam Cię migdałami czy sama pomyślałaś o nich wcześniej? ;)
Muszę sobie taką sprawić ;)
OdpowiedzUsuńa czy w mikrofalówce też powinna się udać? :D
OdpowiedzUsuńHmm, szczerze mowiąc, to nie sadzę, aby udała się w mikrofalówce, ponieważ w piekarniku zapieka się od góry, a w mikrofalówce nie wiem jakby to wyszło, ale zawsze można spróbować, nie zaszkodzi, a można odkryć nowa alternatywę dla zapiekanej owsianki - owsianka z mikrofalówki. : )
OdpowiedzUsuń