piątek, 20 maja 2011
Wiosennie. Makaron z kurczakiem na zielono.
Wreszcie coś nowego, bardziej zielonego na talerzu. Lubię robić kolorowe obiady, ale ten wyszedł wyjątkowo wiosenny. A smak... wszystkim bardzo smakowało, nawet mamie, która szpinaku nie lubi od dziecka.
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
szpinak (ja użyłam około 350g mrożonego)*
350g makaronu (u mnie pomidorowo-szpinakowo-jajeczne tagliatelle oraz pełnoziarniste fusilli)
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
olej do smażenia
sól, pieprz, estragon
*można użyć świeżego. Wtedy do takiej porcji potrzeba go 4-5 garści.
Mięso kroję na mniejsze kawałki i smażę na oleju do zarumienienia. Szpinak daję do garnka, zalewam odrobiną wody, solę i rozmrażam na ogniu. Po rozmrożeniu dodaję posiekany na drobno czosnek i mieszam.
Gdy mięso jest już zarumienione, dodaję szpinak na patelnię i podgrzewam razem na małym ogniu. Przyprawiam estragonem.
Na koniec daję do całości śmietanę oraz 6 łyżek wody z gotującego się makaronu. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Mieszam razem na patelni (nie podgrzewając już) z makaronem i podaję.
Smacznego!
źródło: kwestiasmaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)