środa, 22 czerwca 2011

Domowe mleko owsiane.


Niestety nie mogę jeść owsianki gotowanej na mleku krowim. Postanowiłam więc spróbować zrobić domowe, ale oczywiście nie krowie ;). Wybrałam owsiane. Było bardzo dobre, szczególnie w owsiance. Nie wiem jak zachowałoby się np.: w kawie, ale tutaj mi bardzo smakowało.

Składniki na ok. litr mleka:
szklanka płatków owsianych
woda

Szklankę płatków owsianych zalać szklanką wrzątku i odstawić. Po ok. 3 godzinach dolać drugą szklankę wrzątku i ponownie odstawić*. Następnie dolać ok. 4 szklanki zimnej wody i zmiksować blenderem całość. Przelać mleko przez sitko wyłożone gazą. Gotowe!

*miksować można już po ok. 3 kolejnych godzinach, ale ja czekałam do rana, ponieważ drugą szklankę wody wlałam około 22 wieczorem.

7 komentarzy:

  1. Widzę, że zabrałaś się za to szybciej, niż ja :) Czaję się właśnie na migdałowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł !
    Rzec by można, iż coś z niczego.
    Super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Emmo,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie pomyślałabym, że z płtków owsianych i wody można zrobić mleko. Bardzo przydatny przepis napewno wypróbuję i czekam na kolejne.

    sniadanioweinspiracje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. super! od dawna mialam plan zeby sprobowac zrobic mleko a Twoj wpis sprawil ze naprawde je zrobie:) nie myslalam ze to takie proste :) zazwyczaj kupuje sojowe, tylko odstrasza mnie po pierwsze cena a po drugie sklad (nie do konca naturalny)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo fajne, w internecie są przepisy na mleko owsiane, ryżowe, migdałowe itp. jest w czym wybierać :)wiesz może ile można takie przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  7. to mleko zrobiłam z 1/4 podanych składników, więc miałam na 2 owsianki, wobec czego znikło w ciągu dwóch dni.
    czytałam natomiast, że do 2 dni nic mu się nie stanie, ale niekórzy twierdzą, że przetrwa i dłużej. Ja jak robię dla siebie, to z 1/4 lub 1/2 z podanych składników i w ciągu tych 2-3 dni jest dobre. :-)

    OdpowiedzUsuń

zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)