wtorek, 14 czerwca 2011
Guacamole - kopalnia nnkt.
Nie od dziś wiadomo, że awokado to bardzo cenny owoc ze względu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt). Zrobiłam więc z niego pastę guacamole, której przecież jest głównym składnikiem. Dorzuciłam jeszcze pomidora i viola!
Składniki na 1 porcję (dwie kanapki):
1/2 awokado
1/2 pomidora
5 oliwek (dałam zielone)
garstka szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz
Awokado obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Dodaję sok z cytryny, posiekane na paski oliwki, szczypiorek oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora.Pieprzę i solę do smaku.
Po ułożeniu na kanapkach posypałam całość minimalną ilością curry.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda smacznie, ale ja nie lubię - za mdłe jest dla mnie. Fajne masz kromki chleba :DD jak smakują oliwki??
OdpowiedzUsuńguacamole z samego awokado jest mdłe, dlatego dodałam pomidora, oliwki i szczypiorek, a ponieważ uwielbiam wszystko, co ostre, to posypałam jeszcze curry. Zapewniam, że nie było mdłe ;).
OdpowiedzUsuńNie potrafię opisać smaku oliwek... najlepiej spróbować :)
Ja oliwki określiłabym jako lekko stęchłe i mocno słone w smaku- bardzo specyficzne, nie każdy za nimi przepada. Ja osobiście jestem w nich zakochana ^^
OdpowiedzUsuńA guacamole pierwsza klasa i na pewno nie jest mdłe ;)
Hmm, na pewno słone, ale czy stęchłe? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;).
OdpowiedzUsuńCo do guacamole - dokładnie, jak jest dobrze doprawione i podane z dobrymi dodatkami to jest rewelacyjne. Niestety miałam do czynienia z guacamole z samego awokado, soku z limonki i przypraw, których notabene było mało, i faktycznie było mdłe. To jednak pierwsza klasa :).