wtorek, 14 czerwca 2011
Uniwersalny banan. Koktajl orzeźwiający na lato.
Rewlelacyjny, orzeźwiający i w dodatku sycący koktajl. Bardzo czekoladowy, a pomimo braku dodatku cukru (którego źródłem jest tu głównie banan) wyszedł świetny - nie za słodki, ale i nie za gorzki. Pyszny.
Składniki na 2 duże szklanki:
400g maślanki
średni banan
5 kostek czekolady (można dać mniej, wtedy bananowy smak będzie bardziej wyczuwalny)
garść rodzynek
Można wszystko po prostu zmiksować blenderem, ale ja sobie utrudniłam zadanie i przynajmnie miałam czystą kuchnię ;).
Połowę maślanki wlałam do wysokiego naczynia, dorzuciłam pokrojonego na mniejsze kawałki banana i połamaną czekoladę. Zmiksowałam wszystko, a gdy było już odpowiedniej konsystencji - dolałam resztę maślanki i miksowałam jeszcze kilka sekund, aby się wymieszało (gdyby wlać od razu całą maślankę, to całość miałaby duża objętość i koktajl mógłby się rozprysnąć dookoła). Dorzuciłam rodzynki i wymieszałam łyżką, aby ich nie zmiksować. Rozlałam do szklanek i ozdobiłam czekoladowymi serduszkami. Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Koktajle bananowe to coś, co zawszę będę uwielbiać ;)
OdpowiedzUsuńto jest duza szklanka?
OdpowiedzUsuńU mnie zdjęcia nie zawsze ukazują jedną z sugerowanych porcji. Tak samo jest w tym wypadku: ilość koktajlu na zdjęciu ma objętość około 250ml, ale jest to jedynie 1/3 z podanych składników.
OdpowiedzUsuń