wtorek, 28 czerwca 2011

Makaron - idealny do zapiekanek.


Chyba każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu zapiekankę makaronową. Makaron idealnie nadaje się do zapiekania, prawda? U mnie dziś tradycyjna zapiekanka z makaronem, warzywami, mięsem i, oczywiście, serem żółtym.

Składniki na 6 porcji:
500g makaronu
3 duże udka z kurczaka
cukinia
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
3 pomidory
6 dużych pieczarek
6 dużych różyczek brokuła
3 jajka
3 duże łyżki jogurtu naturalnego
6 plastrów sera żółtego (czyli 15 dag)
sól, pieprz

Makaron gotuję al dente. Odcedzam i przekładam od razu do naczynia żaroodpornego (u mnie 6 małych) i przykrywam, aby ciepło nie ulatywało (w przeciwnym razie makaron może się posklejać). Udka dobrze doprawiam pieprzem i solą. Duszę pod przykryciem razem z przekrojonymi na pół i posolonymi pieczarkami, aż bądą całkiem gotowe. Gdy się uduszą - obieram mięso widelcem. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Na mniejsze kawałki kroję także paprykę, a cukinę kroję na talarki. Brokuła gotuję al dente, a warzywa przekładam na patelnię, doprawiam i duszę do miękkości.
Na makaron w naczyniu żaroodpornym wykładam mięso, piecarki oraz warzywa i mieszam, aby nie utworzyły się warstwa, tylko wszystko było w nieładzie (lepiej się upiecze). Na wierzch kładę różyczki brokuła. Rotrzepuję jajka, dodaję jogurtu i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie polewam otrzymanym sosem zapiekankę. Na wierz kładę plastry sera żółtego (lub posypuję startym). Piekę 15-20 minut w temperaturze 180°C.

PS
jestem teraz na wakacjach i staram się być na bieżąco z dodawaniem przepisów oraz pomysłów na owsianki na blogi, ale niestety mam pewne problemy z logowaniem, wskutek czego nie mogę odpowiadać na zadawane pytania w komentarzach. Postaram się jeszcze nad tym popracować, ale możliwe jest, że będę mogła odpisać Wam dopiero po powrocie, czyli za jakieś 2-3 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)