poniedziałek, 4 lipca 2011
Danie azjatyckie z aromatycznym sosem.
Danie jest naprawdę przepyszne, nie sposób się nim nie zachwycić. A jest bardzo proste - do jego przygotowania wystarczy trochę azjatyckich warzyw (lub po prostu gotowa mrożona mieszanka), ryż, krewetki i parę dodatków do wzbogacenia sosu. Przepis na dwie porcje.
Składniki:
750g mrożonej mieszanki azjatyckiej (groszek, bambus, marchew, grzyby chińskie)
150g krewetek (niemrożonych)
500ml mleczka kokosowego
sos sojowy
curry
sól, pieprz
Warzywa rozmrażam na paletni (w wypadku świeżych warzyw - duszę je). Doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością curry. Gdy warzywa są już rozmrożone/podduszone, dodaję mleczko kokosowe, umyte krewetki i dolewam sos sojowym do smaku. Duszę jeszcze chwilę.
Podaję z ryżem basmati.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda kusząco :) mniam i pewnie bosko smakuje. Czekam na Twój powrót i oczekuję takich pyszności na naszym stole :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Na pewno warto spróbować szczególnie cieszy mnie dodatek mleka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńMm, wygląda całkiem apetycznie. Uwielbiam owoce morza i sos sojowy, więc będę musiała kiedyś wykorzystać ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już sobie kiedyś coś podobnego, uwielbiam takie połączenia. Krewetki + ryż + orientalne przyprawy + mleko kokosowe = ♥
OdpowiedzUsuń