wtorek, 5 lipca 2011

Mała odmiana - tuńczyk z makaronem w sosie pomidorowym zamiast mięsa.


Nie miałam akurat żadnego mięsa w domu, a u mnie obiad bez białka to nie obiad. I to nie tylko z tego powodu, że, według zasad zdrowego odżywiania, w każdym posiłku powinno być białko. Po prostu obiad bez białka jest dla mnie niekompletny. Dziś u mnie makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem.

Składniki na 2 porcje:
150g makaronu (u mnie pełnoziarniste farfalle)
400g obranych pomidorów z puszki w sosie własnym (można dać 300g pomidorów uprzednio obranych ze skórki i 100g koncentratu pomidorowego)
1/2 cebuli
150g tuńczyka w sosie własnym
oliwa z oliwek
zioła: tymianek i oregano
pieprz, sól
parmezan

Makaron ugotować al dente. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoto. Pomidory pokroić i wraz z sosem własnym (lub koncentratem) dodać do cebuli. Doprawić pieprzem i solą do smaku oraz dolać trochę oliwy z oliwek (dodaje specyficznego smaku). Podgrzewać ok. 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać tymianek, oregano i tuńczyka. Połączyć z makaronem.
Podawać ze startym parmezanem.

źródło: kwestiasmaku

4 komentarze:

  1. a kiedy dodac tunczyka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis juz poprawiony.
    Dziekuję za zwrócnie uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zazwyczaj jadam posiłki z dodatkiem białka, na dłużej sycą i są takie... bogatsze. Ale trzeba pamiętać, że białko to nie tylko mięsa. wielu Polaków o tym zapomina i bez mięsa nie wyobraża sobie obiadu. U mnie sytuacja wygląda odwrotnie- rzadko pamiętam, że białko to również mięso :D
    Makaron z tuńczykiem to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)