piątek, 1 lipca 2011

Warzywa zapiekane pod parmezanem.


Dopiero teraz udało mi się porządnie przyrządzić bakłażana w połączeniu z innymi warzywami. Okazało się, że kluczem do sukcesu jest smażenie na oliwie z oliwek - i żaden inny olej nie wchodzi w grę. Danie wyszło naprawę rewelacyjne i bez wahania polecam go wszystkim, nawet tym, którzy z bakłażanem nie mieli jeszcze do czynienia.

Składniki na 2 porcje:
bakłażan
500g pomidorów
125 g mozarelli
parmezan
oliwa z oliwek do smażenia
oregano
pieprz, sól

Bakłażana dokładnie myję i kroję wzdłuż w półcentymetrowe paski. Posypuję obficie solą (później się ją spłukuje, więc nie ma obawy, że się przesoli). Odstawiam na 20 minut. Po tym czasie płuczę go dokładnie pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie smażę go na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu polecam ponownie wytrzeć go w papierowy ręcznik.
Przygotowuję sos: pomidory obieram ze skórek i rozgniatam widelcem na dość gładką masę. Doprawiam solą, pieprzem i oregano do smaku.
Mozzarellę kroję na cienkie plastry (talarki).
Na dnie naczynia żaroodpornego układam warstwę z plastrów bakłażana. Potem układam mozzarellę i polewam połową sosu pomidorowego. Wykładam resztę plastrów bakłażana i polewam pozostałym sosem pomidorowym. Posypuję startym parmezanem i piekę bez przykrycia przez 30 minut w 200°C.
Podałam z ryżem długoziarnistym.

1 komentarz:

  1. Jak z mozarellą i parmezanem, to już mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw komentarz po sobie.
ucieszy mnie każde słowo :)